Over malariadiagnostiek
Hoe maak je dikke druppel- en uitstrijkpreparaten voor onderzoek op malaria? Waar moet je op letten? Wat kan er mis gaan? Op deze en meer vragen proberen we hier antwoord te geven door middel van 6 animaties gerangschikt naar onderwerp.
Klik op het onderwerp dat je interesseert en bekijk de animatie, beroepshalve of gewoon omdat ze grappig zijn. Wil je meer weten? kijk dan onder 'meerinfo'.

Contact opnemen kan natuurlijk altijd. Veel plezier met de filmpjes.

voor en nadelen van EDTA-bloed
Voor- en nadelen van EDTA-bloed:

 

Algemeen:

·       Van alle mogelijke anticoagulantia is EDTA (Di-potassium ethylene-diamine-tetra-acetic acid) het meest geschikt voor het maken van bloedpreparaten voor malariaonderzoek.

·        Om veranderingen in de malariaparasieten te voorkomen moeten de preparaten met EDTA-bloed liefst binnen 30 minuten na afname worden gemaakt.

·        Bewaar EDTA-bloed bij kamertemperatuur, niet in de koelkast.

 

Voordelen EDTA-bloed:

1.     Uit EDTA-bloed kunnen op het laboratorium eventueel aanvullende malariapreparaten worden gemaakt.

2.      EDTA-bloed is geschikt voor het maken van meerdere preparaten voor bijv. referentie- of onderwijsdoeleinden.

3.      EDTA-bloed kan worden gebruikt in sneltesten voor malaria (antigeentesten), QBC en PCR.

 

Nadelen EDTA-bloed:

EDTA-bloed kan problemen veroorzaken bij de verwerking en het microscopisch beoordelen van de preparaten:

1.     EDTA-bloed hecht zich minder goed aan de glaasjes waardoor de dikke druppel tijdens het kleuren en spoelen van de preparaten gemakkelijk loslaat. De preparaten, gemaakt met behulp van EDTAbloed moeten daarom extra goed gedroogd worden.

2.     In EDTA-bloed kunnen de banaanvormige gametocyten van P.falciparum zich afronden waardoor bij minder ervaren microscopisten gemakkelijk verwarring ontstaat met andere Plasmodium spp.

3.     Mannelijke gametocyten kunnen tot exflagellatie overgaan.

4.     De grillige vormen van P.vivax trofozoieten ronden zich af waardoor het onderscheid met P.ovale bemoeilijkt wordt.

5.     De kleurintensiteit van de Schüffnerse stippeling wordt negatief beïnvloed door de toevoeging van EDTA.

6      Rijpe schizonten kunnen uiteenvallen waardoor losse merozoieten in het  bloedpreparaat kunnen worden aangetroffen. Deze merozoieten kunnen zich als ‘’accolé’’-vormen aan de buitenkant van rode bloedcellen hechten waardoor verwarring ontstaat met P.falciparum.