Over malariadiagnostiek
Hoe maak je dikke druppel- en uitstrijkpreparaten voor onderzoek op malaria? Waar moet je op letten? Wat kan er mis gaan? Op deze en meer vragen proberen we hier antwoord te geven door middel van 6 animaties gerangschikt naar onderwerp.
Klik op het onderwerp dat je interesseert en bekijk de animatie, beroepshalve of gewoon omdat ze grappig zijn. Wil je meer weten? kijk dan onder 'meerinfo'.

Contact opnemen kan natuurlijk altijd. Veel plezier met de filmpjes.

De pH van de Giemsa buffer:

Om een Giemsa werkoplossing te maken wordt de Giemsa stockoplossing vlak voor gebruik aangelengd met een fosfaat buffer (Giemsabuffer). Giemsa kleurstoffen zijn zeer gevoelig voor kleine pH veranderingen. Om een optimaal kleurcontrast tussen chromatine en cytoplasma te te bewerkstelligen en de Schüffnerse stippeling, de James’dots en Maurer’ dots duidelijk zichtbaar te maken moet de pH een waarde hebben van 7.1 – 7.2.

Bij een lagere pH (< 7.1 -7.2) worden Schüffnerse stippeling, James’dots en Maurer’s dots minder goed zichtbaar. Bij hogere waarden (pH > 7.2) worden ze te donker.

Wanneer de buffer niet stabiel is zal het resultaat van de kleuring wisselend zijn. 

De Giemsakleurstof is zeer gevoelig voor sterke zuren en basen in de oplossing. De buffer wordt daarom bereid met zouten van zwakke zuren en basen, meestal zouten van natrium- en kaliumfosfaat.

De buffer kan zelf worden bereid waarbij de chemicalien zorgvuldig worden afgewogen en de pH nauwkeurig wordt gecontroleerd. Een alternatief is het gebruik van buffertabletten.

Bewaar de buffer in de koelkast (2-8°C) in een goed afsluitbare, liefst plastic fles. De bufferoplossing, bereid uit de stamoplossing of uit tabletten, is maximaal 4 weken in de koelkast houdbaar. De stamoplossing daarentegen blijft maanden stabiel. Vermijdt tijdens gebruik direct zonlicht, dit bevordert de groei van algen. Controleer regelmatig op contaminatie (troebel aspect) en breng Giemsabuffer vóór gebruik op kamertemperatuur.